توصیه‌های مهم و کاربردی برای پیشگیری از گرمازدگی

تاریخ انتشار: سه شنبه 20 تیر 1402 | 09:02 ق.ظ
توصیه‌های مهم و کاربردی برای پیشگیری از گرمازدگی متخصص طب اورژانس در خوزستان برای پیشگیری از گرمازدگی باتوجه به افزایش دمای هوا توصیه‌های مهم و کاربردی ارائه کرد.

دکتر مفید حسین‌زاده گفت: این روز‌ها شاهد افزایش دمای هوا و بروز یکی از شایع‌ترین مشکلات متعاقب آن یعنی گرمازدگیهستیم که زندگی شهروندان را تحت تاثیر قرار داده است.

وی در تشریح عارضه گرمازدگی می‌گوید: دمای بدن انسان در حالت عادی میان ۳۶ تا ۳۸ درجه است، اما اگر دمای بدن به مدت طولانی و به تاثیر از دمای محیط و متابولیسم فرد، به بیش از ۴۰ درجه افزایش یافت، به عوارضی دچار خواهد شد که به آن گرمازدگی می‌گویند.

دکتر حسین زاده ادامه داد: افزایش دمای مرکزی بدن انسان تا حدود ۴۰ درجه سانتی‌گراد یا بالاتر، علامت اصلی گرمازدگی است، اما شواهدی، چون تغییر خلق، گیجی و بی‌قراری، هذیان و تکلم نامفهوم، تحریک‌پذیری، تشنج و اغماء حاد نیز می‌توانند از علائم گرمازدگی باشند.

متخصص طب اورژانس در خوزستان درخصوص چگونگی مواجهه با یک فرد دچار گرمازدگی، گفت: اولین کار لازم، انتقال فرد گرمازده به محیط خنک یا سایه است تا از تداوم فشار گرما جلوگیری شود، پس از آن، نوشاندن مایعات خنک و حاوی مقدار کمی نمک توصیه می‌شود و با حفظ حریم خصوصی، سعی کنیم در صورت امکان لباس‌های او را در آورده تا در معرض گردش هوا قرار بگیرد. اگر شرایط بیمار به پایداری نسبی نرسید، سریعا با مرکز فوریت‌های پزشکی ۱۱۵ تماس گرفته شود.

سرپرست مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی گلستان اهواز درخصوص راهکار‌های مهم و کاربردی برای پیشگیری از گرمازدگی می‌گوید: به طور کلی تغذیه در پیشگیری و رفع گرمازدگی بسیار مهم است، به گونه‌ای که رژیم غذایی باید به تناسب فصل و میزان دما تغییر کند و روی مقدار و زمان استفاده از برخی مواد غذایی نیز باید تجدید نظر کرد.

وی افزود: یکی از مواد غذایی که نقش بسیار حیاتی در فصل گرما ایفا می‌کند، آب است. کاهش سطح مایعات در بدن، عامل اصلی عارضه‌ای موسوم به دهیدراتاسیون و متعاقب آن بروز گرمازدگی در فصول گرم سال است. معمولا همزمان با از دست دادن مایعات، سدیم و املاح معدنی نیز دفع می‌شوند، بنابراین صرفا نوشیدن آب نمی‌تواند جایگزین فوری و مناسبی برای مواد از دست رفته بدن باشد و بهتر است مقداری نمک یا آب‌لیمو به آب نوشیدنی اضافه شود.

دکتر حسین زاده ادامه داد: همچنین مصرف قند نیز به دلیل اینکه هضم آن نیاز به آب دارد، کم‌آبی بدن را به دنبال داشته که توصیه می‌شود از مصرف نوشیدنی‌های شیرین مانند نوشابه و شربت در هوای گرم اجتناب شود، از طرفی، نوشیدنی‌های حاوی کافئین مثل قهوه و چای نیز باعث از دست دادن آب بدن می‌شوند و به کسانی که عادت به نوشیدن چای دارند، توصیه می‌شود در صورت امکان چای کمرنگ مصرف کنند.

وی اضافه کرد: استفاده از میوه و سبزیجات از قبیل هندوانه، طالبی و خربزه نیز برای کمک به تامین آب بدن در فصل گرما و استفاده از عرقیاتی مانند بیدمشک و کاسنی می‌تواند بسیار مفید باشد.
 حسین زاده در پاسخ به این شسوال که چه افرادی در مقابل گرمازدگی آسیب‌پذیر‌تر هستند؟، گفت: بروز گرمازدگی در گروه‌های سنی کودکان و سالمندان شایع‌تر است؛ چراکه کودکان از طرفی به دلیل محدودیت توان جسمی و از سوی دیگر به خاطر فعالیت و جنب‌وجوش مستمر، آب بیشتری از دست می‌دهند؛ همچنین سالمندان (افراد بالای ۶۰ سال) دیرتر از زمان واقعی احساس تشنگی می‌کنند و رغبت زیادی به مصرف آب و مایعات ندارند، بنابراین برای جلوگیری از بروز گرمازدگی در این افراد، مصرف روزانه حداقل ۸ تا ۱۰ لیوان آب، چای کمرنگ یا آبمیوه طبیعی ضروری است.

وی افزود: ورزشکاران و کارگرانی که برای مدت طولانی در تماس با گرما هستند، نسبت به افراد معمولی شرایط خاصی دارند؛ چراکه ورزش کردن و کار بدنی در گرما دشوار و ورزشکار مجبور است فشار بیشتری را تحمل کند، پس توصیه می‌شود هنگام ورزش در هوای گرم، به تامین آب مورد نیاز بدن توجه ویژه داشته باشید، نوشیدن آب را قبل از ورزش آغاز کرده و هنگام فعالیت ورزشی نیز هر ۱۵ تا ۲۰ دقیقه مقداری آب بنوشید.


آخرين اخبار
پر بحث ترين
تجهیزات آشپزخانه
شهرزیبارا شهروند زیبا می سازد
نفت
تابناک وب
ثبت نام تحصیلی
تابناك وب
محل كد آمار